Poduzeća koja se suočavaju s brzim rastom

Naslovna / Rješenja / Poduzeća koja se suočavaju s brzim rastom

TRANSFORMACIJA ORGANIZACIJE

Rješenja za poduzeća koja se suočavaju s brzim rastom

Poduzeća koja se suočavaju s brzim rastom imaju priliku postati lideri na tržištu. Međutim, kako bi rast poslovanja polučio uspjeh, potrebno je rast popratiti organizacijskim promjenama. 
To su primjerice:

- financijska reorganizacija: brzi rast može zahtijevati povećanje proizvodnih kapaciteta, zapošljavanje dodatnih radnika i nabavu novih resursa. Upravljanje ovim procesima može biti izazovno, jer je potrebno brzo reagirati na rastuće potrebe. Iako rast poslovanja donosi povećane prihode, može doći do problema s likvidnošću. Brzi rast može zahtijevati i visoka ulaganja, što može opteretiti financijske resurse. Proučavanje alternativnih izvora financiranja kao što su investicije ili zajmovi može biti nužno.

- reorganizacija ljudskih potencijala: promjene u poslovanju uvijek najviše utječu na zaposlenike jer ih prati restrukturiranje, promjene u organizaciji i nova zapošljavanja. Često je izazov organizacijama u procesu promjene pružiti potrebnu podršku i obuku zaposlenicima te dolazi do neželjenih nuspojava kao što su strah i nesigurnost, otpor te na kraju povećanom fluktuacijom zaposlenika. Paralelno s procesom prilagodbe postojećih zaposlenika s promjenama, organizacije se često suočavaju s povećanjem broja radnih mjesta. Ovisno o okolnostima na tržištu rada, popunjavanje novootvorenih radnih mjesta također može biti vrlo izazovno. 

- prilagodba operacija: brzi rast može poremetiti postojeće operativne procese. Organizacije moraju brzo prilagoditi svoje procese kako bi se nosila s većim obujmom posla, ali to može biti izazovno jer se moraju održati efikasnost i produktivnost.

- prilagodba strategije: uspješno upravljanje brzim rastom zahtijeva jasnu strategiju i viziju. Poduzeća moraju biti sposobna prilagoditi svoju strategiju kako bi iskoristila nove prilike koje rast donosi.

Ukoliko se suočavate s brzim rastom poslovanja, možete nam se obratiti za podršku po pitanju sljedećih usluga:
- Analiza financijskih performansi
- Strategija učinkovitog upravljanja troškovima
- Budžetiranje kapitala
- Ocjena odluke o investiranju
- Optimizacija poslovnih procesa
- Izrada i implementacija master plana razvoja
- Strategija učinkovitog upravljanja zaposlenicima
- Izrada i implementacija employer branding strategije
- Analiza i poboljšanje organizacijske strukture
- Sistematizacija radnih mjesta
- Izrada etičkog kodeksa ponašanja, internih pravilnika i procedura